top of page

Äri vajab uuendamist, aga millises suunas joosta?

King pigistab? Kasv on peatunud? Tänane ärimudel on saavutanud oma lae? Mida siis teha?


Ettevõtete ees on terve maatriks valikuid (joonisel vasakpoolne maatriks):

  1. võimalik on liikuda olemasolevate toodetega uutele geograafilistele turgudele või kliendisegmentidesse (vertikaaltelg “Where to play”)

  2. võimalik on pakkuda samadele klientidele põhitootega seonduvaid lisatooteid või –teenuseid või luua pakkuda neile täiesti uusi tooteid/teenuseid (horisontaaltelg “How to win”)

  3. aga võimalik on ka innovatsiooni abil luua täiesti uut turgu uutele toodetele/teenustele (vertikaaltelg).

  4. ja siis kõik vahepealsed kombinatsioonid :).


maatriks

Käegakatsutavamad valikud on kindlasti esimesed kaks ning variant c) nõuab suuremat pingutust, investeeringuid ja julgust. Selleks, et uuenduste protsessis ellu jääda, tuleb olemasolevat äri elus hoida ning selle kõrvalt tegeleda süsteemselt arendustööga.

HBR on välja toonud (joonisel parempoolne graafik), et ettevõtted investeerivad 70% ulatuses on tänasesse ärisse, 20% tänase äriga seonduvatesse suundadesse ning 10% täiesti uue äri loomisesse (uued tooted uutele turgudele).


HBRi senine statistika on näidanud, et tulevikus kujuneb ettevõtte tulustruktuur vastupidiseks ehk 70% tulemusest toob nn uus äri ning vana äri vaid 10%. Ehk et kui te täna olete nt puitmajade tootja, siis tehes täna tarku investeeringuid uuele kliendisegmendile suunatud uue toote või teenuse arendusse (nt nutikas koerakuut :)), võite tulevikus oodata suurimat sissetulekut just sellelt uuelt ärilt.


Neid keerulisi valikuid arengusuundade osas ning uuendusideid aitame teil teha Ärimudeli praktikumis. Ärimudeli praktikumi tulemusena lubame, et teil on vähemalt 3 uut ideed, mida oma ettevõttes testida ning selge plaan, kuidas seda teha.


Ärimudeli praktikumi viib läbi innovatsiooni ja uuenduslike ärimudelite ekspert Alar Kolk. Lisaks viiele praktilisele koolituspäevale toetab ettevõtet personaalne mentor, kes aitab koolitustevahelisel ajal teie meeskonnal ideid genereerida ning jõuda kokkulepeteni testitavate uuenduste osas. Saate endale valida mentoriks kas Heidi Kakko, Mart Kikase, Andra Larini või Alar Kolki.


Osalustasu ettevõtte kohta 540 € + km.

Lisainfo ja osalemisavalduse leiate siit: http://www.eas.ee/teenus/arimudeli-praktikum/

Kontakt BDAs: Lo Rihvk arimudel@bda.ee 5151625


bottom of page