top of page

BDA aitas piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetuse tuua Vastseliina piiskopilinnusesse

Kõigis maakondades oli konkurents tihe PKT meetmest toetuse saamiseks turismiatraktsioonide arendamise valdkonnas. Kaugel keskustest, lennujaamadest ja sadamatest on külastajate tähelepanu võitmine ja külastusotsuse motiveerimine eriti väljakutsuv.


„Üheks heaks näiteks, kuidas ka väljaspool Tallinna ja Tartut on võimalik luua hästi toimivat ning majanduslikult edukat turismiatraktsiooni, on Vastseliina piiskopilinnus. Isegi nii kaugesse kanti on võimalik tänud headele ideedele ja elamuste pakkumisele külastajaid tuua, “ rääkis EASi juhatuse liige Sille Talvet.


BDA konsultandid aitasid välja arendada Vastseliina piiskopilinnuse atraktsiooni kontseptsiooni ning nõustasid vajalike analüüside väljatöötamist. „Pidasime oluliseks atraktsiooni tuumana tuua välja Vastseliina linnusekompleksile eriomane ime sündimise ja palverändurite lugu, mis ka tänapäeval kõnetab üha enam inimesi üle maailma. Põhimõtteks oli taotleda ambitsioonikat eristuvust ja unikaalsust nii arhitektuursetes lahendustes kui ekspositsiooni ülesehituses. Äärmiselt oluline oli tihe koostöö muinsuskaitse-, ajaloo- ja arheoloogiaekspertidega. Usume koos linnuserahvaga, et Vastseliina piiskopilinnuses väljaarendatav Novum Castrum keskaja teemapark saab olema põhjus, miks võtta ette Lõuna-Eesti külastus nii Eesti teistest piirkondadest kui piiri tagant, “  selgitas BDA partner Ülle Puustusmaa.


Toetuse suurus on 1,5 miljonit eurot, projekti kogumaht aga 1,8 miljonit eurot. Ajaloo ja kultuuripärand, palverändurite lugu eksponeeritakse ajalooliste linnusekabeli müüride kohale rajatavas linnusekabelis ning ehitatavas palverändurite majas, võimaldades pakkuda külastajatele terviklikke, ainulaadseid elamus- ja tegevusprogramme. Ajalooliste konserveeritavate kabelimüüride ja kaasaegsete välisseinte vahele jäävas ruumis saavad olema ekspositsioonipinnad, kus kajastatakse väljakaevamiste ja konserveerimise protsessi, linnuse ajalugu ning võimalikke leide. Palverändurite majja rajatakse ligi 300 ruutmeetril elamuslik interaktiivne ekspositsioon, mis võimaldab külalisel kõigi meeltega kogeda keskaegsete palverändurite eluviisi.


Soovime Vastseliina Piiskopilinnuse Sihtasutuse rahvale ja headele partneritele palju jõudu ja tarkust plaanite elluviimisel!


Vastseliina linnus


Vatsseliina piirkonna konkurentsivõime arendamine


Ülle Puustusmaa BDA partner ja vanemkonsultant ylle@bda.ee


bottom of page