top of page

Mida teha selleks, et leida üles turu võimalused?

Lo Rihvk leidis lugemist väärt artikli, mille sõnumit tahaks jagada. 


Täiesti võimalik, et mõnel inimesel on lihtsalt eriline kaasasündinud anne, kuidas ripakil olevad võimalused üles leida ja isiklikuks eduks pöörata. Teine võimalus on, et see on sihikindla ja süsteemse praktilise töö tulemus.


5 praktilist harjutust, mis aitavad võimaluste üles leidmisele kaasa:

  1. pea võimaluste päevikut – pane kirja kõik need kogemused, mis ei vastanud sinu ootustele või mis on viinud sind mõttele, et asja saaks paremini lahendada. Võimalik, et üks tähelepanek ei vii sind uute avastusteni, kuid kui leiad nimekirjast asju, mis korduvad  või üksteist täiendavad, siis on uute avastuste tekkimise tõenäosus juba suurem.

  2. uuri, kuidas teised sinu jaoks inspireerivad inimesed on uute lahenduste juurde jõudnud – ettevõtlikud inimesed on väga elevil sellest, millega nad tegelevad ja räägivad sellest hea meelega. Loe ja kuula teiste edulugusid ja avastusi ning mõtle kaasa, kuidas nende samme isiklikus plaanis ära kasutada või nende avastusi veel paremaks muuta. Abiks on juhtimisajakirjad, internet, konverentsid (või nende salvestused), jutusaated jm

  3. harjuta ennast otsima vastust küsimusele “kuidas ma saaksin …” – ettevõtjate oluline oskus on muuta võimatu võimalikuks. Kui miski tundub sulle võimatuna, siis enne alla andmist tee väike mõtteharjutus ja otsi vastuseid küsimusele, kuidas teha nii, et see töötaks. Abiks on näiteks võimalike probleemi põhjuste lahti kirjutamine – “see on võimatu selle pärast, et … ” ja leia igale oletatavale põhjusele lahendus. Näiteks, kui probleemi põhjuseks on raha puudumine, siis küsi endalt, kuidas ma leiaksin sellele rahastuse. Selline küsimuste ümber sõnastamine paneb aju automaatselt lahendusi otsima. 

  4. otsi turult teenuseid, mida sa vajad – ettevõtjate ja juhtide jaoks on delegeerimine harjumuspärane tegevus. Uute turuvõimaluste otsingul püüa laiendada delegeerimise piire ja otsi teenusepakkujat kõigele, millega sa ise igapäevaselt tegeled. Kas on keegi, kes pügaks su muru? Kas on keegi, kes jalutaks su koera? Kas on keegi, kes käiks sinu eest poes? Kas on keegi, kes teeks sinu eest sisseoste? Kui leiad kellegi, kes sellist teenust osutab, siis uuri, kas sa oskaksid teha selle teenuse paremaks? Kui ei leia ühtegi teenusepakkujat, siis võib-olla oledki leidnud selle, mida otsisid. 

  5. küsi enamat, kui see, mida sa ise loodad saada – püüa enda jaoks ära kirjeldada üks ideaalne teenus või toode. Seejärel asu avardama iseenda piire. Uuri teenusepakkujaid ja tooteid ning nõua rohkemat kui sa ise arvad, et on võimalik pakkuda. Kui oled jõudnud selliste tingimusteni, mida keegi ei suuda täita, siis oled jõudnud oma võimaluseni. Ole ise see, kas pakub enamat kui keegi oskaks soovida 🙂

Edu nende harjutuste praktiseerimisel ja edu leitud võimluste ellu viimisel!


bottom of page