top of page

Soovitusi ettevõtluspäevadelt 2015 – olgu sul sada sõpra!

EASi, BDA ja maakondlike arenduskeskustega koostöös ellukutsutud piirkondlike ettevõtluspäevade kulminatsioon oli oktoobri 2. nädalal ehk ettevõtlusnädalal! Ettevõtluspäevade motoks on “Äri teevad inimesed”  ning ettevõtluspäevade käigus mõistsime selle sügavust. BDA kontseptsioon oli algusest peale selge ja see jõudis ka osalejateni: ettevõtlusest peavad rääkima ettevõtjad ise! Teie ees on parimad mõtted.


Osalejatest tulvil ettevõtluspäevad toimusid Viljandimaal, Tartumaal, Võrumaal, Raplamaal ja Valgamaal. Enne seda veel 8 maakonnas. Mida siis soovitavad tegevettevõtjad ise oma nö järelkasvule? Osad neist sisendavad optimismi ja osad manitsevad realismile, kuid iga rida siin on kulda väärt õigel ajal ja õiges kohas rakendatuna.


Milliseid väljakutseid ja võimalusi pakub ettevõtlus isiklikule elule?

Alustades Pärnumaalt, meenuvad julgustavad sõnad kõigile emadele, kes soovivad ettevõtlusega alustada, kuid tunnetavad väljakutset ajaressursi kasutamisel. Ka 5 lapse kõrvalt on võimalik edukas ettevõtja olla! Ja peabki ettevõtjaks hakkama, sest kuidas teisiti saad sa oma aja üle otsustada – arvab Edelstein OÜ juht Merle Laidro. “Pealegi, lastest kasvavad ka suure tõenäosusega ettevõtjad!”


Samas nt Hiiumaa ettevõtluspäeval tuli selge hoiatus alustajatele. Küsimusele „Kuidas hoida ettevõtjana eraelu ja töö lahus?“ ei olegi võimalik vastata, kuna nende lahushoidmine ei olegi võimalik! Suure ettevõtte üles ehitanud Leo Mander (Navix OÜ) soovitas enne ettevõtlusesse sukeldumist ka lähedastega rääkida – võib juhtuda, et ettevõtte käivitamine võtab 24/7 teie ajast. Kait Lukka Viljandi Lennukitehasest aga aitab ajapuuduses: oma eesmärgini jõudmiseks planeeri kõige suuremat väärtust ehk oma AEGA, tee läbimõeldud valikuid, leia õiged kaaslased ning paista silma! Siret Saarsalu (Nutrilligent) ütles  Tartumaa ettevõtluspäeval, et ettevõttega alustamisel tuleb teha väga palju tööd, kuid ära ei tohi unustada õiget ja korralikku toitumist!


Äri teevadki inimesed

Audru Ringraja omanik Andres Hall kinnitas Pärnumaa Ettevõtluspäeval, et algusest peale olid tal õiged inimesed selja taga, kes aitasid ringrajaäri õnnestumise juures kõvasti kaasa. Saaremaa ettevõtjad BoostMe ja Muhu Leib tõid oma sõnavõtus esile selle, kuivõrd olulised on meeskonnaliikmed – et vajalik inerts oleks olemas. Kõlama jäi mitmes ettevõtjate paneelis just inimeste ja koostöövõrgustike tähtsus, kuid ka värbamisel õigete meeskonnaliikmete leidmine.  Viljandimaalt meenub soovitus:  Vaata, et sul oleks MITU head nõuandjat ning kuula ka neid, kel on teistsugune arvamus! Võrumaa ettevõtja  Iti Toom ütles, et ta ei pelga ta kogukonnalt abi küsida, kui midagi puudu – nii sai ta näiteks oma uude kohvikusse nõud ja mööbli. “Eks ma siis lähen ja hõikan!” on tema moodus turundada ja tuttavaid kaasata. Tartumaa ettevõtluspäeva paneelis tõdeti, et meeskond võib-olla on kõige olulisem üldse. Ahti Lind (Mäetalu Sepp)  läks oma mentori soovitusel rääkima oma konkurendiga ja tänaseks on neist saanud äripartnerid! Siit soovitus- “Räägi inimestega, ka konkurentidega, sest iial ei tea, milleni see võib viia!” Siim Säre (Koldehunt) Valgamaalt toonitas, et kontakte, mida elu jooksul sõlmid, tuleb hoida. Kunagi ei tea, kellega koostöö võib tulevikus vajalik olla. Raplamaa ettevõtja Ene Laur: Ärgu olgu sul sada rubla vaid olgu sul sada sõpra – suhelge ja jagage oma mõtteid!


Kuidas suurendada õnnestumise võimalust ja vähendada riske?

Mitmes kohas ütlesid ettaevõtjad, et teha tuleb 1 asja korraga. Võimalust õnnestuda suurendab ka see, kui sa teed ikkagi seda, mis sulle meeldib. Iga inimene peaks tegema seda mida ta naudib, nagu ütles Saaremaa ettevõtluspäeval Tiina Tammsalu (Moonstar ).


Võida kliendi usaldus ja ületa kliendi ootused! 

“Kui midagi teed, siis tee nii nagu torust tuleb! Tee asju nii, nagu see oleks kõige tähtsam asi maailmas!” on soovitus Eda Veerojalt, kes viis Võrumaa suitsusauna UNESCO kultuuripärandi nimekirja. Aga sellepärast, et üldjoontes alati on võimalik minna tagasi palgatööle, nagu tõdes Kristi Kuusmik-Orav (REK Foto) Pärnumaa ettevõtluspäeval.

Endine ettevõtluskoolitaja, tänaseks Jõgevamaa pizzakioskite perenaine Lea Põder peab oluliseks riskijulgust, probleemidele näkku vaatamist ning turu ja piirkonna tundmist. 

Valgamaa ettevõtluspäeval sai ettevõtjate paneelis hoogu finantside teema  – kasulik on tegeleda klientidega, kes opereerivad suuremate ressurssidega, et ka ise suuremaid töid saada. Neid peab aga ise aktiivselt otsima, tõdes Showtechi Tõnu Karpov. Siim Säre soovitus oli ka, et tarnijatega tuleks katsuda luua nii head suhted, et neile saaks tasuda alles siis, kui klientidelt on raha käes. See eeldab aga väga tugevaid lepinguid klientidega, kus kõik riskid on maandatud. 


Mis saab siis, kui ebaõnnestud?

Suitsuliha kodutootja Rebaseonu.ee asutaja Katrin Rebane tunnistas ettevõtluspäeval Tallinnas, et on olnud hetki, kus nad on soovinud oma tegevuse pooleli jätta, kuid need hetked on olnud arendavad ja viinud nad sinna, kus nad on praegu. Jõgevamaa ehitusettevõtja Raido Graverson Biohouse’st on tulnud läbi tule ja vee, käinud läbi majanduslanguse ja pankroti, lahkhelid kaasosanikega ning jäänud toetuste ja laenude küsimisel pika ninaga – tähtis ei ole, mitu korda sa kukud, vaid mitu korda sa uuesti jalule tõused! Haapsalu Kuursaali juht Margit Välja õppetund viimasest aastast on olnud mitte alla anda- kukkuge, tehke vigu aga tõuske püsti ja minge edasi, sest muidu te ei õpi.


Ettevõtluspäevade korraldajatena mõistsime, et “Äri teevad inimesed” on sügavam moto, kui esmapilgul arvasime. Ka ettevõtluspäevade kontekstis sai selgeks, et teadmisjanulised osalejad ja südikad esinejad andsid õige sisu ettevõtluspäevadele! Aitäh!


Põhjalikuma ülevaate saate sellest Ettevõtluspäevade Facebooki lehelt, kuhu jooksvalt lisame kõigil sündmustel  meenutusi ja ka ettevõtjate tarkuseterasid: https://www.facebook.com/ettevotluspaevad


bottom of page