top of page

Strateegilise mõtleja 6 harjumust


Paul J.H. Shoemaker kirjutab Inc.com-i blogis strateegilise mõtlemise harjumustest. Kirjatükk võiks olla eriti huvitav neile juhtidele, kel tunne et nad kulutavad liiga palju oma päevatööst igapäeva-tegevustele. 


Igapäevasele “tulekustutamisele” pühendumine on lihtne ja tundub ka hädavajalik – “põleb” ju, kuid sellega võib maha magada huvitavaid võimalusi, mis on avanenud, jääda maha muutuvatest trendidest või kihutada otsa mõnele uuele regulatsiooni”kaljule”. Selliste asjadega, halbade vältimise ja heade kasutamise plaanimisega, tegelevad aga kindlasti head strateegilised juhid. 


Paul on oma 20 aastase konsultandikarjääri jooksul kaardistanud 6 asja, mida head strateeg peab tegema: 

  1. Suurenda valmisolekut: uuri “mängu-muutvat” infot oma tegevusalal ja väljastpoolt seda; ehita üles lai suhtevõrgustik, et skaneerida horisonti paremini.

  2. Mõtle kriitiliselt: ära jookse kaasa iga uue “moega” juhtimises; sõnasta probleeme ümber kuni oled jõudnud tegelike põhjusteni; heida väljakutse senistele uskumustele, eelarvamustele ja käitumismudelitele.

  3. Interpreteeri: otsi mustreid ja näiteid erinevatest allikatest ja julgusta teisi sama tegema; sea küsimärgi alla kehtivaid eeldusi ja testi erinevaid hüpoteese ja lahenduskäike.

  4. Otsusta: ära jää kinni analüüsimise võrku, kogu informatsiooni ei saa sa kunagi; jäta perfektsus kõrgematele jõududele – otsusta asjade kasuks, mis aitavad su ettevõtte piisavalt heale positsioonile; võta seisukoht erinevatest vaadetest ja puudulikust infost hoolimata.

  5. Ühtlusta: ära otsi täielikku konsensust – selle saavutamine on harv ja ajakulukas; kaasa kõik osapooled arvamuse esitamiseks, kes puudutatud saavad; too asjaolud nähtavale ka siis, kui see on ebamugav; hinda riske ja tolerantsi ning ehita üles toetustegevuste plaan.

  6. Õpi: püüa saada ausat tagasisidet (hoolimata sellest, et organisatsiooni kasvades selle saamise tõenäosus väheneb); näita eeskuju ausast tagasisidest; ole vajadusel karm ning muuda kiirelt kurssi kui märkad, et olete valel teel; tähista nii edulugusid kui ka heas tahtes tehtud vigu, sest neist õpitakse palju.

Need oskused ei tule kellelegi üleöö ja ilmselt ei sündinud keegi nö musta vööga selliste oskuste osas. Kuid neid on võimalik arendada endas.


Kes soovib, võib katsetada enda (või oma ettevõtte) strateegilist võimekust Pauli kodulehel http://www.decisionstrat.com/make-better-decisions/leadership-quiz/ .


Autorist:

Paul J. H. Schoemaker: Founder and Chairman, Decision Strategies Intl. Speaker, professor, and entrepreneur. Research Director, Mack Ctr for Technological Innovation at Wharton, where he teaches strategic decision-making. Latest book: Brilliant Mistakes


bottom of page