top of page

Strateegilise mõtlemise tulemuslikkusest. Vastab Veljo Konnimois, Radius Machining

Metallitööstusettevõtte Radius Machining omanik ja äriarenduse juht Veljo Konnimois räägib all olevas artiklis, miks on nende jaoks strateegia oluline ja kas ning kuhu aitas EASi Strateegia praktikumi läbimine järgmistele tulemuslikele sammudele kaasa.


Mis on teie jaoks strateegia? Miks on strateegia ja tegevuskava olulised?


Kunagi on üks tark öelnud, et strateegia on ideed ja tegevused tuleviku loomiseks ning kindlustamiseks. Oma loomult olen võimaluste ja ideede otsija, siit järeldub, et mina võingi vabalt olla strateegia? Nali naljaks. Meie ettevõtte strateegia on investeerida saadud ja saadav kasum ettevõttesse parimal võimalikul moel kliendilt saadud tagasiside põhjal.


Eesmärk on jätkuvalt kasvada. Oleme võtnud suuna R60 suunas. R60 ehk kasvatada käive 60 miljonini järgmise 10 aasta jooksul. Oleme selleks hakanud pakkuma olemasolevatele klientidele uusi tooteid ja teenuseid.


2018: käivitasime hüdraulika suuna, toodame hüdraulika voolikuid ja torusid, pakkudes sinna juurde vajalikke komponente.

2019: pakume hooldust ja remonti seadmetele, mis kasutavad toimimiseks hüdraulilist jõudu.

2020: alustasime hüdrosilindrite tootmisega meie Tartu tehases.

2021: on meie plaan jõuda hüdrauliliste jõujaamade seeriatootmiseni.


Millised olid Strateegia praktikumist saadud taipamised?


Praktikumi suurim väärtus meie tiimi jaoks oli aja mahavõtmine ja koos spetsialistidega ettevõtte strateegiale süsteemselt otsavaatamine.

Töölehed, mis meile praktilise töö käigus jagati, täitusid lennult loetud minutitega, sest panime sisuliselt kirja oma igapäevase tegevuse. Seni peades tiksunud infot on võimalik edaspidi esitada struktuurselt ja ajaskaalal koos selgelt kirjas eesmärgiga ja teekonnaga eesmärgini jõudmiseks.


Kuivõrd oluline on strateegia loomisel kasutada kõrvaltvaataja pilku ehk mentori kaasabi?


Mentori abi on teinekord hindamatu. Heureka moment on üsna tihti õigesti esitatud küsimuse kaugusel. Nii-öelda need õiged küsimused tulevad igapäevaelust väljaspool seisva inimese käest just kui lihtsamalt, teise nurga alt, sootuks teise valdkonna inimeselt. Vastus küsimusele võib tähendada olulist läbimurret senisest probleemkohast. See teadmine motiveerib abi otsima väljastpoolt ja aitab surnud punktidest oluliselt kiiremini edasi minna.

Olen mentori abi kasutanud varem ja ei pelga seda teha ka tulevikus. Liigne eneseteadlikkus on arengut pärssiv ellusuhtumine.

Eneseteadlikkust ja kindlust on vaja uute ideede elluviimiseks. Liigne eneseteadlikkus võib aga mõnikord üsna kiiresti rappa viia. Ideid ja strateegiat on vaja kõrvutada reaalse eluga, benchmarkida. Parim viis seda teha on kasutada usaldusväärse mentori abi.


Kuivõrd kajastuvad vastu võetud strateegilised otsused tänastes tulemustes?


See on nagu 1 000 euro laenamine. Peale seda, kui oled selle korralikult tagasi maksnud, tekib nt suurem vajadus uue projekti tarbeks, nt 10 000 eur. Mis on 10x rohkem. Kust või kelle käest sa siis küsid? Eks ikka sealt, kes sulle 1 000 oli kunagi juba usaldanud. Nii on ka müügiga. Kui sulle usaldatakse 1 000 euro eest tooteid ja sinu ambitsioon on teha rohkem, tasub vaadata just selle kliendi poole, kust sulle juba tellimusi laekub, kas ja mida neil oleks sulle veel teha anda.


Just nii arendame meie oma teenust. Meil on üsna mitu ettevõtet, kelle tellimuste maht on sedasorti arenduse tõttu pool miljonit a rohkem. Kui otsime uusi kliente, siis just selliseid, kellele on meie grupi ettevõtetel igast valdkonnast midagi pakkuda. Hindame neid A, AA või AAA süsteemis. Vastavalt, kui mitme divisjoni potentsiaalseks kliendiks ta meil positsioneerub. Hindame potentsiaali ja vastavalt sellele asume eesmärgi suunas liikuma.


Aastatel 2018 - 2019 kasvas meie ettevõte käive ca 60%
 

EASi Strateegia praktikum on arendusprogramm, kus ettevõtetel on hea võimalus oma meeskonnaga maha istuda ning koos arengusuunad paika panna. Praegu on võimalus kandideerida märtsis 2021 algavasse gruppi.

Strateegia praktikumi viib läbi põhikoolitajana Indrek Saul, aga on kaasatud ka Kaarel Mikkin, Jaak Lavin ja Jakob Saks. Lisaks kuuele praktilisele koolituspäevale toetab ettevõtet personaalne mentor, kes aitab koolitustevahelisel ajal teie ettevõttel jõuda kokkulepeteni ettevõtte strateegia osas. Meie mentorid on suurte kogemustega Andro Kullerkupp, Birgit Linnamäe, Elmo Puidet, Heidi Kakko, Indrek Saul, Kari Maripuu ja Margus Jakobson.


Lisainfo ja osalemisavalduse leiate siit: http://www.eas.ee/teenus/strateegia-praktikum/

Kandideerimine on avatud kuni 8.12.2020! Gruppi pääseb 8 ettevõtet.

Strateegia praktikumi rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondi vahenditest.



Kontakt BDAs:

Hannele Aljaste

56491266


bottom of page