top of page

Smart-up Georgia – lõpp või millegi algus?

Tbilisis jõudis 19. mail lõpule Smart-up Georgia, BDA suurprojekt eesmärgiga toetada noorte grusiinide ettevõtlikkust ja leida loovaid, innovaatilisi ning ainulaadseid äriideesid.


5 kuu pikkune intensiivne konkurss oli täis koolitusi ja mentordamist nii Eesti kui kohalike coachide poolt. Lõpugalal tunnustasime programmi osalisi ning veendusime, et kõik osalejad olid rahul programmiga. Nüüdseks on näha ka ilminguid selle laiemast mõjust.


Eesti-gruusia žürii valis välja Smart-up Georgia võitjad – kolm kõige tublimat meeskonda. Esimese koha võitis meeskond nimega F.I.T, kes  otsustas hakata tootma tervislikke puuviljakrõpse kasutades uuenduslikku tehnoloogiat. Teine koht läks RooRyle, mille liikmed arendasid kodulehe, et kliendid saaksid enda disainitud tapeeti ning seinakleebiseid tellida. Tööportaali ehitas üles AbakaDabra meeskond, mida hinnati kolmanda koha vääriliseks. Võidutiimid said auhinnarahaks 5000, 3000 ning 2000 GELi. Lisaks sellele tulevad nad juba juunis 2015 Eestisse kohtuma meie edukate ja nimekate start-up ettevõtetega!


Võitjad andsid tagasisidet, et nad said konkursilt palju enamat, kui olid lootnud. Nad said elulisi kogemusi, kuidas oma tooteid ja teenuseid arendada ja ettevõte asutada.  Eriti tähtis oli nende jaoks võimalus äriplaani arendades saada tuge Eesti mentoritelt – Elmo Puidet, Ivar Siimar, Stanislav Ivanov, Pirko Konsa, Taavi Türner, Martin Goroško, Kalev Kaarna, Mattias Lepp, Erki Hendrikson, Andro Kullerkupp, Margus Uudam,  Heidi Kakko –  kes kogu programmi vältel neid koolitasid ja toetasid.  BDA poole pealt hoidsid kogu keerukat struktuuri koos ja hoos Lo Rihvk ja Marikai Karilaid. 


Grusiini tudengite tagasiside: 

  1. Seda programmi peaks korraldama sagedamini, sest gruusia tudengitel on potentsiaali ja kirge ettevõtluskonkurssidel osaleda ja anda endast parim…

  2. Me nägime, et mentorid ise olid motiveeritud ja õpetasid meile nii palju kui võimalik.

  3. Mentordamine, koolitused ning esitlused olid suurepärased ja andsid meile häid kogemusi…

  4. … teie andsite mulle julgust. Olen õppinud palju kasulikke asju, mida oma ametis vajan /…/ Me armastame Eestit!

  5. … see oli suurepärane ja kõik oli täiuslikult organiseeritud. 

  6. Koolitused ja mentordamine oli kõige väärtuslikum programmi osa. Miks? Sest me õppisime palju. Minu tiim sai suured kogemused ja kasulikku tagasisidet mentoritelt. Tänu teile oleme õiges suunas liikumas ja me liigume edasi!/…/ Kõik mentorid näitasid meile erinevaid vaatenurki, mis on meile väga väärtuslikud. 

BDA juba teistkordne projekt on jätnud jälje Gruusia startupide ökosüsteemi – tekkinud on uusi projekte ja algatusi kohapeal, mis on saanud alguse või inspiratsiooni meie projektist. Näiteks ehitatakse Tbilisi State Universitysse meie MEKTORY sarnast süsteemi.


Usume, et startupilik mõtlemine jõudis palju laiema sihtgrupini kui konkursil edasipääsenud ning hoiame oma partnerite kaudu end kursis ka edasisega. 

BDA korraldas konkursi koostöös 27 Gruusia partneri ja ülikooliga. Konkurssi rahastas Eesti Välisministeerium!

Vaata veel konkursi pilte SIIN Konkurssi tutvustav lõik Gruusia teles SIIN


BDA tänab kõiki osalisi ning loodab ka edaspidi käivitada niivõrd rikastavaid ja põnevaid projekte!

Lo Rihvk BDA partner ja tegevjuht lo@bda.ee


bottom of page