top of page

Smiley-strateegia ehk raha on suunurkades

Oleme mitme partneri käest kuulnud, et meie artikkel Smiley-strateegiast avas silmi ning seetõttu toome selle uuesti esile – kordamine on siiski tarkuse ema!


Miks maksab iPhone’i tootmine 3 korda vähem kui on tema jaehind poodides? Kelle näpud jäävad iPhone turule toomisel kõige rasvasemaks? Kuidas selles valguses paistab Eesti allhankemajandus?


Paljud Eesti ettevõtted on seni keskendunud kuluefektiivsele tootmisele ning allhanke teenuse pakkumisele. Ettevõtetes on küll enamasti tugev tehniline kompetents ja küllaltki hea tootmissuutlikkus, kuid puudub arendus- ja müügiorganisatsioon. Tegutsetakse lisandväärtuse kõvera alumises otsas (vt allolev joonis).





Kuidas liikuda väärtusahelas ja lisandväärtuse loomes “suunurkadele” lähemale?

Selleks peavad ettevõtted pöörama suuna protsesside efektiivistamiselt ja kulude optimeerimiselt innovatsioonile ja arendusele, allhanketöödelt oma toote ja kaubamärgi arendamisele. Ettevõtted peavad nutikalt korraldama oma tegevuse keskendudes ise suuremat lisandväärtust loovatele töölõikudele ning näiteks tootmise ja töötlemise osas toetuma headele partneritele. Kõlab lihtsalt, kuid võimalikke valikuid on palju ning need sõltuvad eelkõige ettevõtete ambitsioonist, tegelikest tugevustest ning võimekusest uusi suundi välja arendada.


Selliseid raskeid valikuid aitame ettevõtetel teha EASi Strateegia praktikumis, kus ettevõtetel on hea võimalus oma meeskonnaga maha istuda ning koos arengusuunad paika panna. Praegu on võimalus kandideerida märtsis 2021 algavasse gruppi.


Strateegia praktikumi viib läbi põhikoolitajane Indrek Saul, aga on kaasatud ka Kaarel Mikkin, Jaak Lavin ja Jakob Saks. Lisaks kuuele praktilisele koolituspäevale toetab ettevõtet personaalne mentor, kes aitab koolitustevahelisel ajal teie ettevõttel jõuda kokkulepeteni ettevõtte strateegia osas. Meie mentorid on suurte kogemustega Andro Kullerkupp, Birgit Linnamäe, Elmo Puidet, Heidi Kakko, Indrek Saul, Kari Maripuu ja Margus Jakobson.


Osalustasu ettevõtte kohta (2-3 strateegiatiimi liiget, 6 töötuba, 8h mentorlust) on 450 € + km. VTA ettevõtte kohta on maksimaalset 6980 €.


Lisainfo ja osalemisavalduse leiate siit: http://www.eas.ee/teenus/strateegia-praktikum/


Kontakt BDAs:

Hannele Aljaste

56491266



bottom of page